mrs.F talking thru pic

By: wani rahman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Monday, 19-Oct-2009 06:44 Email | Share | | Bookmark
what will you do..??

( entry kali nie akan sngat pnjang dan sangat beremosi..dah yg pasti tiada gambar akan menghiasi entry ini)

What will you do if somebody disturbed ur mom emotionally or physically..??
Sebagai anak mmg rasa sngat marah, geram dan kecewa..perasan itu bertambah kepada kesal apabila ‘org itu’ adalah dari ‘jaringan’ yg terdekat dengan kita..

Xdpt aku byangkan emosi my mak selama seminngu krn memendam cite ini hmpir seminggu dr pngetahuan kitorng skeluarga…dan cite ini bru kluar apabila my mak ingin mengetahui cite sbnar…aku tau tndakan my mak sbb dia syng+hormat ngan ‘jaringan’ yg ada..samalah ngan aku yg hormat + syng dengan ‘jaringan’ yg ada…namun stlah apa yg terjadi hnya tinggal rasa hormat shja..itu pun setelah memikirkan itulah rasa yg aku perlu ada kepada ibu dan keluarga ‘org itu’..btul2 bertmbah kecewa sbb selama ni aku ltakkan ‘org itu’ disatu kdudukan yg lbih dr kddukan sbnarnya ‘org itu’..skrng xtau apa lg kddukan yg sesuai yg ada utk ‘org itu’ pada aku..

kami xprnah rasa kami yg terbaik..sbb itu segala baik bruk atau cacat cela org dlam ‘jaringan’ itu xprnah menjadi satu masalah ngan kami..bukan telinga ni xprnah mendengar cite dr org lain ttng ‘org itu’ tp prinsip kami sekeluarga senang aje..buatlah apa korng nak wat tp jgn smpai usik keluarga kami…dan apabila ada yg mula mengusik, inilah jadinya…btul2 marah+kecewa..mana hilang rasa hormat yg perlu ‘org itu’ ada terhadap my mak?..mana pg sifat kematangan jika hnya berani melalui SMS..jika benar ‘org itu di pihak yg benar sperti yg dicanang2kan, jom kita dok bersemuka..dr kata SMS mcm ramai aje yg bakal menyebelahi ‘org itu’..tp rasanya 'org itu' mmg xberani pun sbb baru telefon pun dah xnak jawab...cikgu sekolah rendah aku pernah cakap 'berani kerana benar'

aku ni bkanlah ustazah..ilmu agama pun takat mmpu menjalankan yg wajip..tp sekurang2nya aku tau lg bljar memuhasabahkan dan cermin diri sblum berani nak menghina org lain apalagi org yg jauh lebih tua dr kite..oohhh tidak sama sekali…setakat ni my abah n my mak blum lg terkurang ajar hal2 itu kpd kami..

alhamdulillah kami sekeluarga masih lagi cukup makan dan xperlu meminta2 dengan org lain..itu juga adalah hasil didikan my abah n my mak..hidup dngan apa yg ada..namun mngkin juga rezeki kami sekeluarga jika sesekali ada insan yg selalu bermurah hati dengan keluarga kami..sbb percayalah ‘what u give u get back’..jika taraf kehidupan kami skang boleh dikategorikan sbgai berlagak, ingin sngt aku tau definasi berlagak dr pndangan ‘org itu’…dan harap2nya ia disertakan dengan cerita2 yg logik dan kukuh..bukan dengan iringan airmata dan drama sahaja..

kurang dr sebulan ‘jaringan’ kami ini telah 2x menerima onar sebegini..my mak tau cerita drama tangisan telefon yg dilakonkan dgan sngt jayanya itu tp my mak smpankan sje dr pengetahuan org lain..mlahan sejarah ‘org itu’ juga dah lama my mak tau…aku n my sis pun bru tau bila onar ke 2 ni berlaku...ohh…sngat kecewa sbb ‘jaringan’ ini begitu baik aman selama ini..mngkin sudah masanya kami lbih berhati dngan org disekeliling..tp kami msih tau ada lg org yg blum busuk hatinya dalam ‘jaringan’ kami yg boleh kami percayakan..

jauh kat dlam hati aku ni mmg nak tau sngat apalah keuntungan yg ‘org itu’ dapat dari segala yg dia lakukan..jika hnya nak jd miss popular dlam ‘jaringan’ ini..silalah buat dengan cara lain yg lebih sopan dan tidak mendatangkan kekacauan dlam ‘jaringan’ ini…juga adalah lebih baik serlahkan kebaikan diri dr hnya pandai menyerlahkan keburukkan org..
kekdngan rasa sngat kelakar dengan tndakan ‘org itu’ sbb xke dia sedar yg ‘jaringan’ ini terlalu kecil..segala cite2 yg-kononnya-benar itu mmg akan smpai juga kpd setiap org..andpada saat ini aku rasa sngat simpati kat ibu ‘org itu’..


p/s : ruang kemaafan (jika benar2 ikhlas) tetap ada nmun ingatlah..we will forgive but never forgot…and ingin sngat tau siapakah 'semua org'yg xsuka tu...


Thursday, 8-Oct-2009 16:18 Email | Share | | Bookmark
Bersantai dgn Pujaan Hati

hot plate n kue tiow with ginger beef
pujaan hati kelaparan
 
View all 5 photos...
Dengan jarak yang memisahkan kami..walaupun hmpir tiap hujung minggu blik ( hujung sem ni blik kpd jadual asal iaitu blik 2minggu skali ...oohh!!TIDAK ) kekadang masa yg ada mmg jarang rasa cukup utk kami nikmati berdua...
bnyak kehendak yg perlu dipenuhi..bnyak permintaan yg perlu ditunaikan oleh 'pengantin basi' ini...
tp minggu lepas kami mmg cuba sedaya upaya cuba utk meluangkan masa berkualiti bersama di Alamanda...
mungkin definasi bersantai kami lain dr org lain sbb kami rasa bila dapat berjlan berdua2an, berpimpinan tangan adalah saat-saat yg akan dikenang..
selain itu kami memenuhi kehendak tekak yg skelian lama diabaikan..
yg 2minggu kebelakangan hnya dipenuhi dengan lemang, rendang, kuah kacang..
dan ianya sudah cukup bagi kami utk stok hingga tahun depan

maka bermulalah sesi 'Bersantai dgn Pujaan Hati' yg indah..














Friday, 2-Oct-2009 13:52 Email | Share | | Bookmark
68 days to go..:-)

rompers
white clothes
other stuffs
View all 5 photos...


fuuuhhh....mcm xpercaya aje..
msih terbyang2 masa beli pregnancy test..
masih terbayang first check up masa 15weeks..
now lg i'm 30weeks and 68 days to go...OMG..
am i ready..??..susah nak ckap..sapa sanggup tolak rezeki terindah ( tp skang ramai aje anggap ianya mcm smpah yg boleh di flush kat tanda )..tp nak jd yg terbaik bukan kerja mudah..jd isteri pun terkial2..tp harapnya semua berjalan lancar dengan pertolongan family n friends...

memandangkan bila 7 bulan bnyak kemungkinan boleh berlaku..so kenalah ready kan apa yg patut..beli barang skit2..memula excited beli baju aje..msa sale raya aritu, my unborn baby ni yg dapat baju lg bnyak dari aku n En.Hubby..
then my mak mula bising..so masa raya ke-5 kami pun mula baby's stuff hunting..
b4 ni pun mmg dah survey2 mall utk compare harga..so mmg terbukti yg Sogo offer cheaper price..jd most of my baby's stuff smua beli kat situ..boleh tahan lah gak 'pelaburan' yg dibuat..tp x semua dah dibeli...baru brang2 yg penting such as mittens n bootees, blanket, towel n bla..bla..


sngt menggilai rompers


napkin, blanket, towels, diapers bag with warmer & mittens n bootees


mattress n comforter

setelah ambik nshat n bebelan dr BFF n other fren bnyak jugak bnda yg hold dulu..sbb ada yg kata kekadng xguna nnti cnth breast pump..kena tngok dulu bnyak x susu kite nnti..sbb one of my fren x guna lngsung breast pump dia sbb terlmpau skit susu...

sbb 'prinsip' kami xnak tau gender lg, kekdng jadi susah gak sbb bnyak baju baby warna biru n pink..jd jalan selamat kami bnyak beli putih aje..so pilihan jd amat2 terhad..walaupun sngat geram ngan baju2 baby girl...

actually sronok gak shopping baby's stuff ni ( shopping apa yg xsrnok kan? )..tp apa yg lbih pnting persediaan mental..so adalah jugak wat skit bacaan utk lbih bersedia..doakan terbaik utk kami ok..


p/s : sngt gila ngan rompers..now ada 3..n still hunting for it secara online...koyak poket..


Sunday, 27-Sep-2009 15:45 Email | Share | | Bookmark
Kemeriahan Syawal 1430H

P.E.R.F.E.C.T
mr&mrs Faizal
anak pak rahman n ibu nor
View all 6 photos...
Bagaimana dengan raya anda..??
mine..sangat seronok walaupun agak penat berjalan..
dahlah sekarang dah mula sakit2 belakang...
tp itu tidak sama sekali menghalang nak menyambut Syawal paling superb..
memang dah berapa kali sblum nie aku ckp yg aku sngat teruja nak smbut syawal nie..dan ianya berjalan seperti yg dirancang..

aku dah blik dari johor ari khamis lg..En.Hubby, my Adik n i breakfast kat JJ S2..
kitorng smpai pkul 5++..ingat xperlulah booking tempat berbuka..bila pkul 7..mula menggelupur carik tempat tp semua fully booked..padan muka kami..terpaksa buka ngan roti..pkul 8 baru dapat our real meal..mula lah mkan yg boleh dikategori sebagai melatak+melahap...

aku pnya persiapan raya hanya mula ari sabtu..segala persiapan dibuat kat Kg.Kondok..my mom hometown yg hanya 10min dr my house...haha..
rendang daging+limpa, rendang ayam kampung n nasi impit segera for raya..plus siapkan agar2 n sirap skali..
untuk berbuka lak lambakan smbal udang petai yg btul2 mengiurkan..and apa lg kalau bukan masak lomak cili api..yum..yum..

bila time atuk penyimpan mohor tu wat announcement, aku rasa mcm dah hilang skit kemeriahannya..sbb skang kan pakai sistem yg ala2 kita mmg dah tau bila raya(xtau nama sisten dia)..kalau dulu, waktu tu mmg suspen abis..kalau jd esok raya mmg bersorak stu umah..kalau xjd raya pun bersorak gak..tp penuh ngan bunyi kehampaan..indah jgak zaman kanak2 kalau dapat dirasai smpai skang..

my 1st raya kat kondok of course ( waa...tahun depan tidak lagi kot )..kalau dulu pepagi bngun siapkan diri aje..boleh tukar fesyen tudung 4/5 kli..skang nak pastikan juga samping En.Hubby terlipat kemas, butang baju melayu En.Hubby cukup x..aku xdpt pg sembahyang raya coz xsmpat...umah tu ada 1bilik air aje..dengan jmlah org yg ada, kena bgi laluan kat kaum adam dulu...


tema tahun ni..Kuning or Gold

lpas sluruh keluarga mariam selesai camwhore, rutin biasa utk 1st raya kami adalah umah induk ( wan's neighbor )..then umah Nenek..tngah hari blik Lenggeng lak..walaupun thun ni thun pertama raya without arwah wan Lenggeng tp umah tu tetap menjadi tumpuan..



2nd raya around pkul 10 dah bertolak ke Ipoh utk ke umah tok En.Hubby...lama rasanya xberjalan raya sejauh nie..selalu mmg area KL n N9 aje..smpai2 tok smbut ngan hidangan lauk yg membuka selera utk orh yg dah jemu mengadap ketupat n lemang..my FIL n MIL terpaksa lah melewatkan rncngan blik Teluk Intan sbb tunggu kitorng..kat Ipoh xberjalan sngat..just pg umah Uchu yg sebelah umah tok aje..haha..sbb keletihan pun 1 hal..both tok pun xde mood nak berjalan..



3rd raya..lepas sarapan terus ke Teluk Intan..kg MIL plak..kat sini meriah skit bnding kat Ipoh coz ramai cousin En.Hubby..PIL pun bnyak berjalan..dapatlah kenal2 ngan sedara kat sana..tp susah skit bila bahasa pengantaraan adalah bahasa jawa..bukan aku aje xfhm, En.Hubby pun sepatah haram xfaham...senyum2-perasan-cute aje bila dengar sedara2 berbual...

4th raya baru pulang ke Keramat..wah seronok bngat...kbtulan that day all my sedara Nilai datang..mmg jammed umah..smpai Keramat around 12tgh..diorng still ada before gerak ke umah Mak Teh and umah Pak Don...ikut kemampuan bdan mmg xlarat tp gagahkan diri seperti Bionic Woman sbb xnak ketinggalan rasa kemeriahan raya..



6th raya baru balik umah sendiri..kat umah ni xde rupa raya pun..sapa ajelah nak datang sini..maybe kawan2 En.Hubby kot..ready kan jugak kuih raya 2/3 jenis..tp bila aku dah blik johor rasanya En.Hubby akan suruh kawan2 dia dtng umah PIL kot...

uissshh..bosan plak nak cite detail setiap ari coz smpai ari ni still beraya sakan lagi..tekak dah rasa kasar sngt sbb minum ais yg melampau..baby dalam perut pun selalu mengeras utk memberi peringatan kat mummy dia supaya kurangkan mkan...huwaaa...esok check up...rasa seram..kalau over weight..mau basah cuping telinga kena ceramah ngan nurse2 tu..


p/s : td beraya ngan BFF without ojah..tp no pic coz my baby olympus prob..sngat sedih..




Friday, 18-Sep-2009 03:56 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

 
alhamdulillah lg 2 ari kite semua akan berhari raya...
semua org seronok smbut raya..mcm dlam entry sblum nie, aku mmg over excited smbut raya kali nie..smbut raya as a wife..smbut raya ngan tummy yg mkin membulat..ohh..indah sungguh rasanya..

pagi raya insyallah raya kat kg aku dulu..so kena settle kan lawat semua sedara kat sini sbb 2nd hari raya baru ke kg En.Hubby ( kg my FIL ) then baru blik Teluk Intan ( kg my MIL )
terasa hidup makin meriah bila saudara - mara mula bertambah..mungkin akan penat skit tp mana boleh lawan keseronokkan beraya..

anyway..kepada semua kenkwan..kat kesempatan ni nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR & BATIN..kot-kotlah ad terguris hati, terkasar bahasa, terlebih laku..ampun dipinta..raikan hari raya dengan penuh kegembiraan..




SELAMAT HARI RAYA 1430H..dari kami : mr & mrs faizal


[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net